Oops! Sorry!!


This site doesn't support Internet Explorer. Please use a modern browser like Chrome, Firefox or Edge.

Gisteren had ik weer eens een heerlijke sessie waarbij een meisje van 7 jaar mocht gaan werken met de paarden.

We hadden een kudde staan van 4 “nieuwe” paarden en ons plan was om Nikkie samen met een maatje eruit te halen, zodat zij steun aan elkaar hebben. Met regelmaat krijgen we nieuwe paarden binnen voor de verkoop en wanneer zij geschikt lijken voor de sessies zetten wij hen, nadat ze gewent zijn, ook in voor het werken met cliënten.

Aangezien dit meisje wat minder goed kan aanvoelen hoeveel spanning er in haar lijf zit en daarop reflecteren in het moment moeilijk is, heb ik ervoor gekozen om de kudde op te splitsen. Op deze manier blijft de situatie te overzien voor haar kunnen we in alle rust aan haar eigen stukken werken. Hoe leuk ons plan ook was bedacht, we waren niet de enige met een plan.

Sky (een 4 jarige merrie die al wat langer bij ons staat) kwam aanlopen en gaf meteen aan wel aan het werk te willen. De rest van de kudde bleef staan en omdat ik weet dat Sky ook goed alleen kan staan besloten we om met Sky aan het werk te gaan. Zij is enorm sensitief, leergierig en vriendelijk is in het contact en dat sloot perfect aan bij dit meisje.

Aan het begin gaf de cliënt aan dat ze geen angst had en vooral heel graag met de paarden te willen werken. Toch bleek het wel spannend toen de grote Sky nieuwsgierig op haar stond te wachten. We hadden bedacht om haar te gaan poetsen en haar manen mooi te maken (ze heeft namelijk een prachtige bos met haar). De spanning was hoog en we ontdekten dat wan neer je dan snel en schrikkerig gaat bewegen dat Sky dat ook wel spannend vindt en hetzelfde gaat doen. We moesten dus opzoek naar rust en vertrouwen. Samen zijn we begonnen met kennismaken door het paard te laten ruiken en zelf eens goed te ademen en naar het paard te kijken. Zo werd het steeds rustiger en vertrouwder om Sky te aaien en vast te houden. Daarna konden we een stapje verder en gingen we Sky poetsen. De cliënt had inmiddels weer wat vertrouwen terug en pakte vol enthousiasme het krukje en wilde deze naast Sky zetten. Sky schrok even van de plotselinge energie die zij meebracht en wilde eigenlijk ook eerst wel eens even dat krukje besnuffelen. De cliënt schrok op haar beurt weer van de beweging die Sky maakte en snapte niet wat er gebeurde. Ik legde haar uit dat Sky ook even aan alles moest wennen. Als alles dan zo plotseling en snel gaat zonder uitleg voelt dat vaak minder veilig en gaan we extra goed opletten om te voorkomen dat we schrikken. Dat snapte zij wel en zelf ging ze nu ook beter opletten om niet van Sky te schrikken.

Deze weerspiegeling gaf een hoop inzicht en tijdens het poetsen en het mooi maken van de manen herhaalde zij regelmatig dat ze rustig deed om te zorgen dat Sky niet zou schrikken. Sky was inmiddels helemaal in haar goede doen en vond dit kindje vooral heel erg interessant. Uiteindelijk was de verbinding tussen die twee prachtig en toen ze ook nog samen aan de wandel gingen bleken zij helemaal op elkaar afgestemd. Wanneer de cliënt lekker doorliep, liep Sky in hetzelfde tempo naast haar. Ging de cliënt langzamer lopen dan paste Sky haar tempo aan en liep zij net zo langzaam mee. Het touw was er voor de vorm, hoewel deze totaal achterweg kon worden gelaten. 

Het was een prachtige sessie waarbij zelfreflectie bovenaan stond.

Wat doe jij om op jezelf te kunnen reflecteren en hoe ga je hier dan vervolgens mee om?

Marjolein

DE WERKVORMEN WEEK

17 tot en met 21 april '23

 • maar liefst 5 dagen lekker buiten met je voeten in het zand, kijken, afstemmen, praten, lachen, een traan, een glimlach.

 • een uitgebreid programma over de werkvormen met veel afwisseling in praktijk en theorie, met onze eigen paarden in de kuddes

 • een startpakket met een naslagwerk van de theorie  

 • een certificaat van deelname

 • les van vier zeer ervaren professionals

 • toegang tot onze besloten facebookgroep om ervaringen uit te wisselen, leuke weggevers en nog veel meer tips

 • een prachtige locatie in een natuurlijke omgeving de Tinkerhoeve De Bonte Parels  

 • opdoen van nieuwe contacten om ervaringen uit te wisselen.

 • koffie, thee & lunch

 • een gezellige BBQ op de donderdagavond

 • Nu voor de introductieprijs van

  € 1199,-

  exclusief BTW